GOETHE, ÖSD, TELCH SINAVLARI
Sunduğumuz sınava hazırlık kursları:
ü Goethe-Institut Sertifika Sınavları (A1→C2)
ü TELC Sınavları (A1→C2)
ü TestDaf Sınavı
ü ÖSD Sınavları (A1→C2)
ü DSH Sınavı
Goethe-Enstitüsü’nün sertifikaları bütün dünyada tanınır, bu sertifikalar iş başvuurularında ve eğitim kurumları tarafından dil yeterlilik belgesi olarak kabul edilmenin yansıra, aynı zamanda C-Oturumunu yada İsviçre Vatandaşlığı’nı almak için de Almanca dil yeterliliği belgesi olarak kullanılmaktadır.
Goethe Enstütüsü’nün almanca sınavları, Ortak Avrupa Referans Diller Çerçevesinin, dil seviye çerçevesindedir.
TELC Sınav ve Sertifika Kursları,
Telc, Almanya’da entegrasyon kurslarının bitiminde yapılan dil sınavı konusunda Federal Almanya Hükümeti’nin partneri konumundadır. Alman vatandaşlığına geçmek isteyenler, gereken dil bilgilerine sahip olduklarını Telc sertifikasıyla belgeleyebilirler. İkamet konusunda Telc Almanca sertifikaları Almanca konuşulan tüm ülkelerde kabul edilmektedir.
Telc sertifikaları uluslararası alanda şirketlerde, resmi kurumlarda, okullarda ve üniversitelerde vb. büyük saygınlık kazanmış olup geniş bir alanda tanınmaktadır.
TestDAF Kursları,
TestDaF, Almanya’da yükseköğrenim görmek isteyen veya en azından dil düzeyini gösteren resmi bir belgeye ihtiyaç duyan bir sınavdır. TestDaF sınavı Hagen’deki TestDaF-Enstitüsü tarafından merkezi şekilde geliştirilip, değerlendirilip yaklaşık 70 ülkede lisanslı test merkezleri tarafından uygulanmaktadır. Tüm sınav katılımcıları aynı soruları almaktadır. Sınavlar eğitilmiş sınav kontrol uzmanları tarafından değerlendirilmektedir.
TestDaF sınavı 4 bölümden oluşmaktadır.
Okuduğunu Anlama
3 Okuma metni, 30 soru, 60 dakika Üniversite gündemi ile ilgili kısa metinleri okuyup verilen ifadelerle eşleştirebiliyorsunuz: ders programları, ilanlar veya kitap incelemeleri. Genel ve bilimsel konular ile ilgili uzunca metinleri anlayıp önemli ifadeler ile ilgili soruları detaylı yanıtlayabilirsiniz.
Yazılı İfade
1 Yazılı metin sorusu, 60 dakika Belirli bir konu üzerine birbirine bağlı ve iyi düzenlenmiş bir metin yazıyorsunuz. Bunun için bir diyagramın bilgilerinden yararlanabilir, bunları tasvir edebilir ve özetleyebilirsiniz. Karşılaştırma yapıp kendi fikrinizi açıkça beyan edebiliyorsunuz.
Dinlediğini Anlama
3 Dinleme metni, 25 soru, 40 dakika Konuşulan metinleri anlayabilirsiniz: kısa diyaloglar, röportajlar veya sunumlar. Uzunca dinleme parçalarındaki genel bağlantıyı ve önemli ifadeleri anlıyor ve soruları yanıtlayabiliyorsunuz.
Sözlü İfade
7 konuşma sorusu, 35 dakika Üniversite hayatındaki tipik durumlarda kendinizi sözlü ifade edebiliyorsunuz. Seminerde kendi fikrinizi beyan ediyor, üniversite arkadaşlarınıza öğüt veriyor veya aktif olarak tartışmalara katılabiliyorsunuz.
TestDaF sonuç sistemi
TestDaF Seviye 5 (TDN 5)
TestDaF Seviye 4 (TDN 4)
TestDaF Seviye 3 (TDN 3)
Bu dil seviyeleri, Avrupa Birliği Dil Komisyonu’nun Ortak Avrupa Çerçeve Bildirgesi’ne göre Dil Seviyesi B2.1 ve C1.2 seviyelerine karşılık düşmektedir.
Eğer her sınav bölümünde TDN 4 seviyesine ulaştıysanız Almanya’da eğitim görmek için dil bilgisi bazlı hiçbir engel bulunmamaktadır. Eğer aldığınız sınav sonuç TDN 5 ise Yüksek Öğrenime başlamak için gerekli olan seviyenin üstünde çok iyi dil seviyesine ulaşmışsınız demektir. Almanya’daki bazı Yüksek Okullarda öğrenime başlayabilmek için, TDN 4 seviyesinden daha düşük seviyeler de yeterli olabilmektedir. Her Yüksek Okul kendi kabul koşullarına sahiptir. Yüksek Öğrenime başvurmadan önce hangi dil seviyesi ve koşulların istendiğini araştırın. Bazı Yüksek Okullar kayıt koşullarını internet sayfalarında duyurmaktadır.
TestDaF sınavına www.testdaf.de internet sitesi üzerinden başvurabilirsiniz. Başvuruda sınava katılmak istediğiniz ülkeyi, şehri ve sınav merkezini seçiyorsunuz. Sınav başvuruları sınav tarihinden yaklaşık dört hafta önce başlar ve dört hafta sürer. Sınav başvuru tarihi süresince sınav başvurunuzu iptal edebilirsiniz. Bu durumda sınav ücretinin %15’ine kadar olan bir meblağ işlem harcı olarak kesilir.
ÖSD Kursları,
ÖSD Österreich, Deutschland ve Schweiz ülkelerinin baş harfleri kullanılarak kısaltma oluşturulmuştur. ÖSD, merkezi bir sınav sistemidir. Sınavları bu sisteme göre oluşturulmuş ve tek tip ölçütlere göre uygulanıp değerlendirilmektedir. Bu sınavlar hem “Gemeinsamer Europäischer Referenzrahmen für Sprachen (GER)”, yani Avrupa Ortak Dil Kriterleri’nin seviye tanımlamalarının hem de “Profile deutsch” adlı pratik odaklı gereklilikler kitabının temeline dayanmaktadır.
ÖSD, ALTE (“Association of Language Testers in Europe”, yani Avrupa Dil Testleri Uygulayıcıları Birliği) üyesi olup, dolayısıyla katı kalite kriterlerine tabidir.
ÖSD Alman dilinin çeşitliliğini yansıtmaya çalışmaktadır.
Sınavlarda sorulan sorularda Almanca konuşulan her üç ülkeden derlenen metinler kullanılmaktadır.
ÖSD sınavları sadece önceden özenli bir şekilde seçilmiş olan sınav merkezlerinde disiplinli denetçileri tarafından sunulmaktadır.
ÖSD dünya çapında 52 ülkede 450’den fazla sınav merkezinde temsil edilmektedir.
Yüksek Okullara Giriş için Almanca Dil Sınavı (DSH)
DSH Almanya’daki önemli sınavlardan bir tanesidir.Almanya’daki üniversitelere başvurmak için Mittelstufe (orta seviye) seviyesinde Almanca bildiğinizi kanıtlayabileceğiniz bir belge almanız gerekir. Almanya’daki tüm üniversiteler tarafından kabul edilen resmi olarak dil seviyenizin ölçülüp belgelendiği bir kaç sınav vardır ve DSH bu sınavlardan biridir.
Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang olan DSH sınavını üniversiteler kendileri uygularlar ve her üniversitenin kendi DSH sınavı vardır. DSH sınavında öğrencinin tüm dil becerileri (dinleme, yazma, okuduğunu anlama, konuşma,) eşit derece ölçülür ve puanlanır.
DHS sınavının sonucunda sertifikanızda 3 dereceden biri yazılır.
DSH-1
(66% – 57%, En düşük seviye. Bu seviyede üniversiteye kabul edilme şansınız yok denecek kadar azdır)
DSH-2
(81% – 67%, Bu seviye neredeyse tüm üniversitelerde kabul edilmektedir.)
DSH-3
(100% – 82%, Her üniversiteye kabul edilir)
ALMANCA’DA DİL ÖĞRENİM BASAMAKLAR A1–C2
| SINIRLI DİL KULLANIMI |
A1
Somut ihtiyaçları karşılamaya yönelik, çok sık kullanılan ifade şekillerini ve basit cümleleri anlayabilir ve kullanabilir. Kendisini ve başkalarını tanıtabilir, başka kişilere kişisel sorular yöneltebilir ve bu tür sorulara karşılık verebilir (nerede oturdukları, kimleri tanıdıkları, nelerden hoşlandıkları vb.). Karşısındakiler yavaş ve anlaşılır konuşur ve yardımcı olurlarsa, onlarla basit şekilde anlaşabilir.
A2
Dolaysız anlatımlarda cümleleri ve sıkça kullanılan deyimleri anlayabilir. (kişinin kendisi, ailesi, alışveriş, iş ve yakın çevresi ile ilgili bilgiler vb.). Yabancı olmadığı basit ve sıkça karşılaşılan durumlarda iletişim kurabilir. Basit ifadelerle nereli olduğunu, eğitimini, yakın çevresini ve somut ihtiyaçlarını anlatabilir.
| BAĞIMSIZ DİL KULLANIMI |
B1
İş, okul, boş zaman gibi kendisine yabancı olamayan konuların ölçümlü dille ifade edilmesi halinde, anlatılanları ana hatlarıyla anlayabilir. Seyahatlerde, Almanca'nın konuşulduğu yerlerde karşılaşabileceği çoğu durumların üstesinden gelebilir. Bildiği konularda ve kişisel ilgi alanlarında kendisini basit düzeyde ve konuları ilişkilendirerek ifade edebilir. Yaşadığı tecrübe ve olayları anlatabilir. Hayallerini, umutlarını ve hedeflerini tanımlayabilir, plan ve görüşlerini gerekçelendirebilir, açıklayabilir.
B2
Somut ve soyut konulu zor metinleri ana hatlarıyla anlayabilir, kendi uzmanlık alanına ilişkin tartışmaları takip edebilir. Ana dili Almanca olanlarla sıradan bir sohbeti rahat ve akıcı bir biçimde yürütebilir, cümleleri kurarken zorlanmaz, karşısındaki de bu cümleleri anlamakta zorlanmaz. Geniş bir konu yelpazesinde kendini açık ve detaylı olarak ifade edebilir. Güncel bir konuyu belirli bir açıdan yorumlayabilir ve çeşitli olasılıkların avantaj ve dezavantajlarını dile getirebilir.
| YETKİN DİL KULLANIMI |