ALMANYA DA MAVİ KART

ALMANYA’DA MAVİ KART 

Avrupa Mavi kartı AB/ AEA milletlerinden olmayan nitelikli insanlar için bir çalışma ve oturma iznidir. Mavi kart, kapsamlı sosyo- ekonomik haklar sunar ve Avrupa’da daimi ikamet için bir yol sağlar. AB Mavi Kart Programı, Avrupa’yı Avrupa Birliği dışındaki yüksek eğitimli kişilere daha çekici kılmak için tasarlanmıştır.

 

ALMANYA MAVİ KART NEDİR? 

Almanya mavi kartı, Avrupa Birliği (AB) veya Avrupa Ekonomi Alanı (AEA) ülkeleri vatandaşı olmayan, geleceğe yönelik olan mesleklerde iş yapma niteliğine sahip olan kişilerin Almanya’da çalışma ve oturma izni almalarını sağlayan bir Almanya oturma izni programıdır.

 

MAVİ KART ALMA ŞARTLARI: 

Başvuran kişi üniversite mezunu olmalıdır. Eğer mezun olunan üniversite Almanya’da değil ise Alman yüksek öğrenim standartlarına denk bir üniversiteden mezun olmak gerekmektedir.

Başvuranların Almanya’daki bir firmadan iş teklifi almış olmaları veya varsa daha önceden imzalamış oldukları kontratlarını ispat etmeleri gerekmektedir.

Kontrattaki maaş, yıllık minimum maaş seviyesinin üstünde olmalıdır.

 

Ne kadar süre geçerli?

AB Mavi Kartı maksimum 4 yıla kadar verilebilmektedir. Eğer kontratınız 4 seneden az bir süreyi kapsıyorsa, geçerlilik süresi; kontrat bitiş süresi artı 3 ay olacaktır. Mavi kart sahipleri için ülkeler oturum izni şartlarını da hafifletebilmektedir, bu sayede bu süre zarfında kalıcı oturum izninizi de alabilirsiniz. 

Almanca bilmem gerekiyor mu?

AB Mavi Kart almak için Almanca bilmek gerekmiyor. Almanya’da Mavi Kart sahiplerine normal şartlarda kalıcı oturum izni 33 ay sonunda verilirken eğer B1 seviyesinde Almanca öğrendiyseniz bu süre 21 aya düşüyor.

 

Maaş ne kadar olmalı:

İşverenin, kart sahibine o ülkenin ortalama brüt maaşının en az 1.5 katini ödemesi gerekiyor.

2016 yılı için Almanyada belirlenen minimum brüt maaş 49.600 Euro.

Bu limit başvuru sayısı az olan bazı iş grupları için 38.666 Euro. Bu seviyede Federal İstihdam Daire’sinin de onayı gerekiyor. Burada bakılan şey ise çalışma şartlarının Almanlarınkiyle aynı standartta olup olmadığı.

Bu meslek grupları ise şunlar: Bilim adamları, matematikçiler, mühendisler, doktorlar (dişçiler hariç) ve bilgi teknolojileri ve iletişim alanındaki akademik personelleri.

 

Mavi Kartla Avrupa Birliği içinde vizesiz seyahat olanağı tanıyor mu?

Ab Mavi Kartı diğer Schengen bölgelerinde 180 gün periyodunda 90 güne kadar vizesiz seyahat olanağı sağlar.

 

AB Mavi Kart geçerlilik süresinde AB dışında yaşam olanağı var mı?

Mavi Kart sahipleri AB dışındaki ülkelerde 12 aya kadar kalabilirler. Bu izin aile üyeleri de kapsar. Bu süre kalıcı oturum izni başvurusu için geçirilmesi gereken süreye dahil edilmez.

 

Ne zaman iş değişikliği yapılabilir?

İlk iki yıl içerisindeki iş değişikliklerinde göçmenlik bürosunun onayı gerekmektedir. Onay için şartlar başvuru şartlarıyla aynıdır. Maaşın minimum maaş seviyesinden yüksek olduğu ispatlanmalıdır.

 

İş teklifi varsa sonrasında süreç nasıl devam eder?

Gelmeden önce konsolosluğa başvuru yapmanız gerekiyor ve geçici Ulusal Vize almalısınız.  Bu genelde 3 aylık veriliyor. Almanya’ya geldikten sonra bu süre içinde Yabancılar Daire’sine giderek Mavi Kartı’nızı almanız gerekiyor.

 

Vergilendirme nasıl olmaktadır?

Memedeni durum, maaş ve eyalete görei kriterlere göre değişebiliyor. En çok vergiyi bekârlardan alıyorlar


 

MAVİ KART ALABİLME ŞARTLARI 

Almanya, nitelikli iş gücünün ülkeye yerleşmesine büyük önem vermektedir. “AB Mavi Kart”la, yükseköğrenim diploması sahibi yabancılar, Almanya’da eğitimlerine uygun bir işte çalışabilirler. 

“AB Mavi Kart” için vize başvurusunda bulunmak istiyorsanız, aşağıda belirtilen belgelerin aslını ve ikişer adet fotokopilerini ibraz etmeniz gerekmektedir. Bu Bilgi Notu’nu check listesi olarak kullanabilirsiniz þ.

Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış 2 adet başvuru formu ve İkamet Yasası’nın 54. maddesinin 2. fıkrasının 8. bendine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısıPasaport 2 adet vesikalık fotoğraf Mesleki gelişimi açıklayan özgeçmişkarnelerdiplomalar vs.

 

Alman yüksek öğrenim diploması veya tanınmış yabancı yükseköğrenim diploması veya Alman yükseköğrenim diplomasıyla kıyaslanabilir bir yabancı yükseköğrenim diploması Yabancı yükseköğrenim diplomanızın tanınmış veya kıyaslanabilir olup olmadığını, ANABIN veri tabanında sorgulayabilirsiniz: http://anabin.kmk.org (sadece Almanca).

 Başvurunuza aşağıdaki belgeleri ekleyiniz: - Mezun olduğunuz yüksekokul/üniversitenin ANABIN’de “H+” ile değerlendirildiğini gösterir belge - Mezuniyet belgenizin „eşdeğer“ kategorisinde yer aldığını gösterir belge. Lütfen diplomanıza uygun mezuniyet belgesini belirttiğinizden emin olunuz.

 Tezsiz yüksek lisans mezuniyetiniz denk olmayabilir, bu durumda mutlaka diploma supplement belgenizi de ibraz ediniz. Lisans mezuniyetiniz ANABIN denklik şartlarına uygun ise, başvuru için yeterlidir. Doktorlarda yabancı yükseköğrenim diplomasının kıyaslanabilirliği, doktorluk mesleğinin icrası için verilen izinle (Approbation) teyit edilmiş olur. Aşağıdaki bilgileri içeren somut iş teklifi (örnek: İş Sözleşmesi) o Almanya’daki işveren (adı, adresi) o Almanya’daki çalışma yeri (posta kodu) o İş ilanı ve görev tanımı o Çalışma biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı o Avro olarak yıllık brüt maaş Çalışacağınız işin, sahip olduğunuz kalifikasyonlara uygun olması gerekmektedir. Bu bağlamda, yükseköğrenim diploması ile belgelediğiniz bilgi ve birikime, istihdam edildiğiniz işte kısmen veya dolaylı olarak ihtiyaç duyulmalıdır. (örnek: Doktorun ilaç firmasında istihdam edilmesi). “AB Mavi Kart”ın verilmesi için yıllık brüt maaş en az 53.600 Avro (01.01.2020 tarihinden itibaren: 55.200 Avro) tutarında olmalıdır. Fen bilimi, matematik, mühendislik, doktorluk ve bilgisayar uzmanı gibi aranan mesleklerde, yıllık brüt maaşın en az 41.808 Avro (01.01.2020 tarihinden itibaren: 43.056 Avro) tutarında olması gerekmektedir. Belirtilmiş olan meblağlar her yıl yeniden belirlenmektedir. 

 Sadece meslek için zorunlu olduğu takdirde: Meslek icrası izninin verilmesi veya iznin çıkacağına dair onay yazısı (örnek: Federal Tıp Doktorları Yönetmeliği’nin 10. maddesi uyarınca doktorluk mesleğinin icrası için verilen izin/Approbation) Almanya’ya giriş tarihiniz ile işe başlayacağınız tarih arasındaki süreyi kapsayan (en az 15 gün) seyahat sağlık sigortası .

Not: Eşinize, Almanca dil bilgisine sahip olması şart koşulmadan, bir işte çalışmasına veya kendi işini kurmasına fırsat tanıyan oturma izni verilir. “AB Mavi Kart” ilk kez verildiğinde en fazla dört yıllığına düzenlenir. Ancak belirli şartların yerine getirilmesi durumunda iki ila üç yıl sonra (süresiz) yerleşme izni verilebilir). “AB Mavi Kart” ile ilgili genel bilgileri internette www.bamf.de adresinde ve yabancı uzman elemanlara yönelik portalda bulabilirsiniz: www.make-it-in-germany.com. 

Almanya’da çalışmaya ve Mavi Kart almaya uygun musunuz? Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçebilirsiniz.